Sokszor felmerül a kérdés, hogyan lehet otthon "igazi" kávét készíteni? A rövid válasz: sehogy. Alternatív módszerekkel (V60, Mizudashi, stb.) meg lehet közelíteni a specialty kávézók színvonalát, de az eszpresszó alapú italoknál szinte reménytelen. Azért ha nem is kávézó élményt hozunk, sokat lehet javítani az otthoni reggeleken is. A legfontosabb dolgok sorban:
1, Kávé. Ezt nagyon magyarázni sem kell :-). Mindig szemeskávét vegyél, és csak annyit őrölj meg, amennyit éppen elkészítesz. Őrlés után viszonyag rövid idővel (percek!) már veszíteni kezd a kávé az aromájából, így az előre őrölt kávé, a kapszulák, podok, stb. a fizika és biológia szabályai miatt soha nem lesznek olyan ízűek, mint a friss őrleményből készült italok - főleg, ha mindenféle ízesítővel és ízfokozóval még ront is a helyzeten a gyártó... Szerencsére a jobb kávézókban már lehet kisebb (200-250 gramm) kiszerelésben minőségi szemes kávékat kapni.
2, Víz. Lásd itt.
3, Őrlő. Lásd 1-es pont. Nekem mindenki azt mondta, ha pénzt akarsz költeni, az örlőre költs. (Nagymama mákdarálója NEM játszik!). Fontos, hogy egyenetesen őröljön, kis lépésekkel lehessen szabályozni az őrlemény finomságát (minél finomabb az őrlemény, annál lassabban folyik át rajta a víz. Ha gyorsan folyik át nem old ki elég anyagot, ha lassan, túl sokat.), ne melegedjen, és könnyen tisztítható legyen. Kis kézi örlők (itt balra) 10.000 Ft körül indulnak, a határ a csillagos ég... Az őrlőn tényleg sok múlik, érezhető a különbség az ízeken!
4, Kávégép. Eszpresszót nem kotyogósban főzünk, kár a kávéért :-). Ha a 3. pontban írtakat követve a rendelkezésre álló összeg jelentős része az örlőre ment, akkor a maradék pénzből vedd meg az első eszpresszógépet ami szembe jön. Az alapmodellek 20-25.000 Ft-nál kezdődnek, és ha az első három pont rendben van, igazi ugrást már csak egy nagyon drága és komoly gép hozhatna. Az automata gépekkel (beöntöd a kávét, rákötöd a vízre és csak a gombokat kell nyomogatni) annyi a baj, hogy a beletöltött szemeskávé a levegővel érintkezve folyamatosan romlik, másrészt a kávészemektől néhány centire levő forró víz/gőztartály szintén nem az ízélmény fokozásában jeleskedik. (ráadásul ki tudja, milyen örlő van benne..)
Szóval ha a kényelem oltárán hajlandó vagy áldozni az ízekért, akkor: szemeskávé (légmentes zárt dobozban tárolva), minőségi őrlő, presszógép. (és persze mérleg, mérőpohár és minden egyéb játékszer :-))
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.