Egy függőség naplója

Megoldások otthonra

2015/09/07. - írta: FirstCrack

Sokszor felmerül a kérdés, hogyan lehet otthon "igazi" kávét készíteni? A rövid válasz: sehogy. Alternatív módszerekkel (V60, Mizudashi, stb.) meg lehet közelíteni a specialty kávézók színvonalát, de az eszpresszó alapú italoknál szinte reménytelen. Azért ha nem is kávézó élményt hozunk, sokat lehet javítani az otthoni reggeleken is. A legfontosabb dolgok sorban:

1, Kávé. Ezt nagyon magyarázni sem kell :-). Mindig szemeskávét vegyél, és csak annyit őrölj meg, amennyit casinomocca_1.jpgéppen elkészítesz. Őrlés után viszonyag rövid idővel (percek!) már veszíteni kezd a kávé az aromájából, így az előre őrölt kávé, a kapszulák, podok, stb. a fizika és biológia szabályai miatt soha nem lesznek olyan ízűek, mint a friss őrleményből készült italok - főleg, ha mindenféle ízesítővel és ízfokozóval még ront is a helyzeten a gyártó... Szerencsére a jobb kávézókban már lehet kisebb (200-250 gramm) kiszerelésben minőségi szemes kávékat kapni.

2, Víz. Lásd itt.

3, Őrlő. Lásd 1-es pont. Nekem mindenki azt mondta, ha pénzt akarsz költeni, az örlőre költs. (Nagymama mákdarálója NEM játszik!). hario-mini-mill-vs-hario-skerton-hand-grinders.jpgFontos, hogy egyenetesen őröljön, kis lépésekkel lehessen szabályozni az őrlemény finomságát (minél finomabb az őrlemény, annál lassabban folyik át rajta a víz. Ha gyorsan folyik át nem old ki elég anyagot, ha lassan, túl sokat.), ne melegedjen, és könnyen tisztítható legyen. Kis kézi örlők (itt balra) 10.000 Ft körül indulnak, a határ a csillagos ég... Az őrlőn tényleg sok múlik, érezhető a különbség az ízeken!

4, Kávégép. Eszpresszót nem kotyogósban főzünk, kár a kávéért :-). Ha a 3. pontban írtakat követve a rendelkezésre álló összeg jelentős része az örlőre ment, akkor a maradék pénzből vedd meg az első eszpresszógépet ami szembe jön. Az alapmodellek 20-25.000 Ft-nál kezdődnek, és ha az első három pont rendben van, igazi ugrást már csak egy nagyon drága és komoly gép hozhatna. Az automata gépekkel (beöntöd a kávét, rákötöd a vízre és csak a gombokat kell nyomogatni) annyi a baj, hogy a beletöltött szemeskávé a levegővel érintkezve folyamatosan romlik, másrészt a kávészemektől néhány centire levő forró víz/gőztartály szintén nem az ízélmény fokozásában jeleskedik. (ráadásul ki tudja, milyen örlő van benne..)

Szóval ha a kényelem oltárán hajlandó vagy áldozni az ízekért, akkor: szemeskávé (légmentes zárt dobozban tárolva), minőségi őrlő, presszógép. (és persze mérleg, mérőpohár és minden egyéb játékszer :-))

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b4coffee.blog.hu/api/trackback/id/tr987767006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása