Egy függőség naplója

First Crack avagy az első reccsenés

2015/08/03. - írta: FirstCrack

Kis magyarázat a "művésznevemhez", azaz miért FirstCrack néven születnek a posztok?

Egyfelől az "első reccsenés" a kávépörkölés folyamatának egy fontos állomása. A pörkölés során ahogyan a hőmérséklet egyenletesen emelkedik a pörkölőben, a szemek elkezdenek barnulni (keményvonalasok és steak sütők számára: ez a Maillard reakció), eközben a kávészemekben levő vízből gőz képződik (ettől a szemek jelentősen megduzzadnak), majd a bennük levő gázok (széndioxid, szénmonoxid) megpróbálnak kitörni. Amikor a pörkölő eléri a 200 fok körüli hőmérsékletet (a szemek ekkor olyan 180 fokosak) sikerül is nekik, egy jellegzetes pattanó, reccsenő hang kíséretében. Ezt nevezik "első reccsenésnek", vagy "first crack"-nek. Mind a jelenség, mind a hang hasonlatos a kukoricapattogtatáshoz, csak a pörkölőben az egyenletes kezelés miatt ez nagyjából minden szemnél egymáshoz közeli időben következik be. 

Aki a világosabb pörkölésű kávét szereti, itt meg is állhat, bár még nagyon messze vagyunk egy sötét pörkölésű kávéból készült olasz eszpresszótól.

Másrészt az angol nyelvben a "first crack" egyben lehetőséget is jelent, először kipróbálni, vagy megszerezni valamit (If you want to sell your share of the business, our company would have first crack at buying it.). Ez alapján én most hagytam el a 200 fokot, és értem el a saját "first crack"-emet.

Végezetül az elmaradhatatlan macskás kontent, a pörkölési folyamat részletes bemutatására:

 kittenprofiles.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b4coffee.blog.hu/api/trackback/id/tr257668458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása