Ahogy kezdenek összeállni szépen a dolgok, eljött a legnehezebb feladat ideje: megtalálni azokat az embereket, akikből összeáll a csapat. (CSAPAT). A felesleges körök elkerülése érdekében összeszedtem, hogy számomra mik a fontosak, így ez egy nem szokványos (de legalább hosszú) álláshirdetés lett. Cserébe remélhetőleg sok minden kiderül.
A "szokásos" hirdetéses paneleket magyarra fordítva ezek a fontos dolgok (egyenlő súllyal):
Csapatjátékos
Újonnan nyíló hely lesz (egy két éve bezárt helyén, tehát volt már itt egy kávézó korábban), ami azt jelenti, nincsenek leszabályozott folyamatok, bejáratott klisék, pontos checklistek. Ezeket együtt, közösen kell kitalálnunk és menet közben finomítani. (Mi történik, ha senki nem kér Aeropresst? Mit csináljunk, ha egy 13 fős japán turistacsoport esik be? 91, vagy 92.5 fokra állítsuk a PID-et? stb.). Jó dolog az "önálló, felelősségteljes munkavégzés", de olyan kávézót építünk, aminek saját elvárásaink szerint tökéletesnek kell lennie, az pedig csak együtt, közös melóval (rengeteggel!) fog összejönni (Brothers in Arms megvan?)
Tapasztalat/Gyakorlat
Jó dolog, de nem feltétlen kizáró ok ha nincs (persze előny, ha van). Ha "külsősként" jössz, egy barista tanfolyam belefér nekünk. Úgyis folyamatos tanulás/fejlődés lesz, évekkel az indulás után is, ez egy ilyen szakma. Sokkal fontosabb, hogy akarj kávéval dolgozni, legyél megszállott, érdekeljen ez a világ, és hosszú távra tervezz. (Ha nem is feltétlenül itt, de a következő 5-10 éves tervedben központi helyen szerepeljen a kávé, és ne csak reggelente felkelés után, mielőtt indulsz valahova mást csinálni).
Elhivatottság
Kávéval élj, kelj, feküdj, még alvás közben is koffeint párologtass. Ha versenyezni szeretnél, támogatunk. Ha kisérletezni szeretnél receptekkel, metódusokkal, támogatunk. Ha tanulni, fejlődni szeretnél.. - ez elvárás. Mi álmaink kávézóját építjük, belülről nézve egy labort/műhelyt, amiből kívülről "csak" annyi látszik, hogy akik benne vannak, szeretik amit csinálnak.
Kommunikáció
Akárhonnan nézzük, a feladatunk a VENDÉGLÁTÁS. Lehet, hogy mi a pultban órákig vitatkozunk, hogy etióp vagy kenyai, de ha a vendég "presszó két cukor kevés hideg tej" rendeléssel jön, ne fordítsd felé a gőzcsövet. És a fogadat se csikorgasd. Beszélgess vele, érd el, hogy visszajöjjön, és pár hónap múlva arra panaszkodjon neked, hogy amióta nálad issza a presszóját (cukor és tej nélkül) máshol nem tud inni, olyan rossz mindenhol. (Ekkor javasolj neki helyeket Budapesten ahol biztosan jó a kávé. Vannak barátaink, ugyanaz a szenvedélyünk!)
Angol
Ezen a ponton nincs vita. Turisztikai övezet (I. kerület, vásárcsarnok), angolul kell tudni felvenni és kiszogálni egy rendelést. Ha más nyelveken is szépen mosolyogsz az előny, de az angol kell.
Mit adunk mi?
Évekre előre gondolkodva szeretnénk felépíteni a csapatot, tehát "hosszú távú, biztos munkahely". Szenvedélyből megyünk, hittel, elhivatottsággal. A piszkos anyagiak:
- 1, Bejelentett alapfizetés
- 2, Borravaló az aznapi shift között szétosztva
- 3, Forgalmi jutalék az aznapi shift között szétosztva
- 4, mindenféle többlet (ezeket személyesen, de például ha olvastad Shultz könyvét, a "beanstock" mond valamit)
Eszközök: La Marzocco Linea 2 fejes gép, 2 Eureka E75 őrlő a presszóknak, 1 Eureka a filtereknek (indításnak AP és V60).
Kávé: az egyik fajta Krakkóból jön lengyel barátunktól, a másik még keresés alatt (blend lesz, a közizléshez közelebb). Filternek sokféle vendégkávé, folyamatosan cserélgetve, kisérletezve.
Jelentkezés: kérlek küldj egy önéletrajzot az info@steamhouse.hu-ra és a levélben pár sort, hogy mi fogott meg ebben a hirdetésben, és miért Te lennél a jó választás nekünk. Annyit ígérek, hogy minden jelentkezőnek válaszolunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.