Azon túl, hogy napi 2-3 liter vizet meg kéne inni minden nap, kevés szó esik arról, hogy ez milyen víz legyen. A kávé készítésénél (meg persze a teánál, leveseknél, bármilyen víz alapú italnál/ételnél) különösen számít a víz minősége, az elkészült ital ízében játszik óriási szerepet.
Mivel a kávé aromáját a vízben oldott anyagok adják, nem mindegy, hogy mennyi ilyen van már eleve a vízben, mielőtt átmegy a kávén. Egyrészt ha van egy "alapíze" az már módosítja a kávé élményét, másrészt ha kevesebb anyagot tud kioldani a kávéból nem kapjuk meg a teljes élményt.
A tisztító kancsó egész addig elégnek tűnt, amíg el nem kezdtem otthon is filterkávét készíteni. Bárhogy próbálkoztam a V60-nal, mindig lett egy kis keserű mellékíze a végén. Sok embert kérdeztem, de az alapdolgokon túl (több kávé, őrlemény finomság, stb.) nem nagyon kaptam új tippeket. Kipróbáltam több helyen ugyanabból a kávéból amivel otthon (a mindenki kedvence Chorongi), és mindenhol jobb volt. Aztán egy hosszabb beszélgetés után Bence a Mantrából a kezembe nyomott egy üveg ásványvizet, hogy ebből próbáljam meg. (még egyszer köszönöm!)
Az eredmény? Amit az ember elképzel jó V60-nak (Vendégnek kiadható :-)). Telt, gyümölcsös íz az elején, kávés íz a végén, pont ahogy egy speciality kávézóban kapnám. Az ásványvíz márkája végülis mindegy, egy, a Casino Mocca-ban szervezett vízteszt győzteséről van szó (amúgy 2 liter 159 Ft, szóval nem válogatott fókabébik által palackozott 3000 éves gleccservíz).
Tanulság: ha az otthoni körülmények nem megfelelőek, csészénként 4 Ft többletköltséggel jelentősen javítható a kávé (tea) íze...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.