A borravalóról mindenkinek megvan a határozott véleménye, mégis mindenhol máshogy működik. Kis hazánkban a fő csapásirányok:
1, A borravaló a fizetés (kalkulált) része. Azaz az alkalmazott eleve alacsonyabb fizetésre van bejelentve (és általában 4-6 órára), majd a borravalóból úgyis összeszedi a többit.
2, Csak borravalót kap: szerencsére ez egyre ritkább, de még van pár helyen, hogy nincs fizetés, vagy csak valami egészen minimális a papírozás kedvéért, szedje össze borravalóból amit tud
3, A borravalóból nem lát semmit, kap fizetést (ettől persze még beszedi a borravalót, ami megy a tulajnak)
Ezek után jó kérdés, hogy betölti-e egyáltalán bárhol az eredeti szerepét... Borravalót akkor LEHET adni, ha a kiszolgálással/étellel/bármivel nagyon elégedett vagyok. A fenti esetekben viszont a pincér fizetésébe dobok bele egy kis pénzt, a fogyasztásom értékén felül (esetleg a tulajdonos nyaralásába). Így viszont nem látom értelmét, ráadásul "kötelező" elem lett. (A közértben sem adok borravalót a pénztárosnak).
Ezért tetszik az egyre több kávézóban kirakott edényke, amibe az aprót dobhatom, ha elégedett voltam. Egyrészt látszik, hogy komolyan veszik az alkalmazottakat, kapnak olyan fizetést, hogy ne a vendégektől akarják összeszedni a rezsipénzüket, másrészt tényleg az elégedettség kifejezéséről szól, és igazából jelképes szerepe van csak.
Egyébként az USA-ban most indult mozgalom a borravaló eltörlésére.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.