Hogyan választják ki a kávézók, hogy milyen kávét használnak? Min múlik, mi lesz jövő héten a csészében?
Cupping-on voltam a már korábban megénekelt Kontakt-ban. A meghívott vendég (aki hozta a saját pörkölésű kávéit) a svédországi pörkölő-kávézóból érkező Charles Nystrad volt. Charles számos érdekes dolgot mesélt (ezekről majd később) miközben mi hangosan szürcsöltünk az asztal körül.
A cupping során az asztalra kiteszik az összes kóstolásra kerülő kávét, a pohár mögött a csomagolásával. A pohárba durvára őrölt kávé kerül, azt forró vízzel leönik, letakarják, és állni hagyják (tehát nem "igazi" kávét készítenek belőlük). Ezután megy körbe mindenki, szaglászik, szürcsöl, véleményez. (A szürcsölés elengedhetetlen kellék, egyrészt erősíti a csoportkohéziót, másrészt levegővel keveredve permetszerűen kerül az ember szájába a kávé, ezáltal sokkal jobban érződnek az ízei. Ha ilyenkor orron keresztül levegőt fújunk ki, még intenzívebb lesz az ízérzet).
Tanulságos volt, ahogy egyre jobban meg tudom különböztetni az ízeket és az ízjegyeket (csalni lehet, megnézni mi van a csomagolásra írva, és utána kóstolni). És persze továbbra is nagyon szubjektív a kinek milyen kávé jön be kérdés, én beleszerettem az egyik csokis jellegű kávéba, amit más leszólt. Most képzeljük el, ha egy kávézónak kell választani állandó alapanyagot a vendégei számára...
Töprengtem már ezen mi a jobb, egy állandó "olaszosabb pörkölésű" kávé, a helyi néplélek ígényeinek megfelelően, és mellé váltogatni valamilyen "újhullámos", gyümölcsös ízvilágot, vagy kiválasztani egy fajtát és mindig azt kínálni? Mennyire járnak vissza az emberek a hely miatt, a személyzet miatt, vagy a csak itt kapható single origin, natur processed különleges kávéért? (Illetve mennyire ismeri fel az átlag latte ivó, hogy másik ültetvényről van a kávé, mint tegnap?).
Mindenesetre az otthon összegyűlt Casino Mocca kávékból fogok csapni egy "magán-cupping"-ot, kiváncsi vagyok az elmúlt hetekben iszogatott kávékra egymással összehasonlítva.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.